Over onze Schotse hooglanders

De Schotse hooglander is een meestal roodbruin runderras dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Ze hebben lang haar en lange hoorns.

Oerras

Het ras is een zogenaamd ‘oerras’, er is geen kruising geweest met andere runderen. Schotse hooglanders kunnen jaarrond buiten blijven. Ze eten gras en andere planten en worden ook vaak ingezet om natuurgebieden te begrazen.

Schotse hooglanders leven in kuddeverband. Het zijn nieuwsgierige, vredige dieren. Als ze aan je gewend zijn, eten ze uit je hand!

Schotse Hooglanders zijn zelfredzaam. Ze hebben geen behandeling met medicijnen en antibiotica nodig en krijgen hun kalveren zonder dat er een mens aan te pas komt. Heel anders dan in de gangbare veehouderij, waar bij sommige vleesrassen een kalf zelfs standaard met een keizersnede gehaald wordt!

Onze kudde

Onze kudde Schotse Hooglanders loopt in de gemeente Putten (vandaar ook de naam: Puttense Hooglanders). Onze kudde bestaat uit ruim 20 dieren, waarvan elk jaar een heel aantal kalfjes. De dieren leven echt in kuddeverband met bijbehorende rangorde. De oudere dames hebben de leiding, al denken de meeste stieren dat zij de baas zijn. 😉

Verder dan biologisch

Onze manier van boeren staat dicht bij de natuur. Wij gaan op allerlei punten zelfs verder dan de biologische veehouderij. Want biologisch rundvee wordt in de meeste gevallen toch in stallen afgemest, waardoor de kwalificatie ‘grasgevoerd’ onder druk komt te staan. Onze kalveren lopen ook veel langer bij de moeder dan in de biologische normen wordt voorgeschreven.

Na jaren van opfok, groei en rijping komen de dieren terecht bij onze slager. Ook hij werkt kleinschalig en behandelt onze dieren en het vlees met dezelfde zorg die wij er al die jaren ook in hebben gestopt. En dat proef je in het vlees!